Inhoudsopgave
Deel

Clean eating: eet jezelf gezond

Clean eating: eet jezelf gezond

80% van het voedselaanbod en de promoties in supermarkten is ongezond. Dit blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met Wageningen University & Research, De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht. En het is niet alleen in Nederland een probleem. We kunnen wel stellen dat een slecht, bewerkt voedingspatroon een pandemie is. De oplossing? Clean eating!

Wat is clean eating? Het is letterlijk vertaald schoon eten, wat betekent voeding dat niet is verwerkt en bewerkt in een fabriek en verpakt is in pakjes en zakjes. Volg de tips hieronder voor hoe jij jouw gezondheid kunt ondersteunen.

Eet voedsel in de natuurlijke vorm

Een vuistregel voor clean eating is: vermijd voedsel uit verpakkingen en eet voedsel zo veel mogelijk in haar oorspronkelijke vorm. Volg je deze vuistregel, dan kom je al snel bij groente en fruit terecht en kies je daarbij ook biologisch, dan beperk je ook het aantal pesticiden dat je binnenkrijgt. Vermijd geraffineerd voedsel, snelle koolhydraten en suiker. Meer dan de helft van de producten in de supermarkt bevat toegevoegde suiker. Verkies daarnaast volkoren boven witmeel, dat geen voedingswaarde heeft.

Lees etiketten

Als je dit normaal niet doet, zal het even wennen zijn, want het neemt wat extra tijd in beslag wanneer je boodschappen doet. Waar ga je op letten? Je wilt dat jouw voeding zo min mogelijk e-nummers, suiker, zout en conserveermiddelen bevat. Let ook op toegevoegde plantaardige vetten, zoals zonnebloemolie, deze omega-6-vetten kunnen juist een ontstekingsbevorderende werking hebben in plaats van de gezondheid te bevorderen.

Kies voor plantaardig

Eat the rainbow! Beperk (geraffineerde) koolhydraten en (bewerkt) vlees en eet meer groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Varieer zoveel mogelijk. Combineer peulvruchten en hele granen of peulvruchten met noten en zaden voor volwaardige eiwitten. Gezonde vetten haal je uit noten, avocado’s en olijfolie en eet complexe en vezelrijke koolhydraten zoals (zoete) aardappelen, volle graanproducten (zilvervliesrijst, quinoa en haver) en groente en fruit.

Water, thee en koffie

Drink minimaal 1,5 liter water per dag om je lichaam te hydrateren en wissel af met (ongezoete) thee en koffie. Koffie en thee komen tenslotte van planten. Blijf weg van frisdranken en fruitsappen, wat suiker- en caloriebommen zijn.